top of page

IJsland "on a budget"

Bijgewerkt op: 12 feb. 2021

'IJsland on a budget? Ja het kan echt!

IJsland staat onder de Nederlanders bekend als een relatief duur vakantieland. Desondanks heb ik ervaren dat je optimaal kan genieten zonder extreem diep in de buidel te moeten tasten. In de zomer van 2018 ben ik samen met mijn dochter Sanne naar IJsland gevlogen voor een rondreis van totaal 9 dagen. En ik zou zo weer terug willen!


Natuur en Fauna

We hebben genoten van de bijzondere natuur en dieren. Prachtige bergen, gletsjers, geisers, watervallen, IJslandse paardjes en papegaaiduikers (puffins). Sprookjesachtige landschappen met kleurige korstmossen, kraters met kratermeren, dampende openlucht baden. Langs de ringweg staan de bezienswaardigheden goed aangegeven, soms moet je er een klimmetje voor maken maar meestal voor iedereen goed lopend te bereiken.

Wat is er duur en gratis in IJsland ? Vergeleken met Nederland is er best veel prijzig. Het overnachten, de autohuur, uit eten gaan...maar je hebt wel een keuze in prijsniveaus . Daarentegen zijn vrijwel alle natuur highlights gratis te bezoeken, ook de parkeerplaatsen zijn hier gratis. Excursies zijn weer een ander verhaal, maar soms toch echt wel de investering waard.

Onze roadtrip

Tijdens onze rondreis volgden we de ringweg nr 1 waarbij we het hele rondje om het eiland hebben gemaakt in 9 dagen. Vertrokken eind juli, weliswaar hoogseizoen maar dan zijn alle wegen in ieder geval bereikbaar. Bijkomend voordeel is dat het in de zomer het lang licht blijft ( tot 23.45 uur), dus we hadden volop tijd om de bezienswaardigheden te bezoeken. Ondanks dit hoogseizoen hebben we nergens echte drukte ervaren. Op de "golden circle" was het weliswaar wel drukker door o.a. dagjesmensen die een overstap op Reykjavik hadden, maar nog steeds heel goed te doen en we hebben alles kunnen zien. Nooit file gereden, nooit parkeerplaatsen hoeven te zoeken!


Huurauto

Ik huurde een auto van Sunnycars, all inclusive, waarbij ook banden, bodem en glas verzekering altijd inclusief is. Dit is wel een aanrader in IJsland waar lang niet alle wegen geasfalteerd zijn. Ook de ringweg 1 is niet overal geasfalteerd, waar dit wel is mag je 90 km per uur rijden, maar op het gravel wordt je gedwongen snelheid te verminderen. Schade aan de bodem van je huurauto loop je hier gemakkelijk op dus een verzekerde bodem is geen overbodige luxe.

Mocht je meer tijd nemen om dit prachtige eiland te bezoeken kan een 4wd een overweging zijn, hiermee is ook het binnenland van IJsland begaanbaar.


Route en verblijf

Vooraf had ik de 'must-sees"uitgestippeld en hostels bij onze route gezocht die gebruik van keuken aanboden. Hostels zijn voordeliger dan hotels, vaak heb je dan geen privé badkamer maar wij hadden het er voor over. Vaak was er ook een gemeenschappelijke woon- eetkamer waar we andere rondtrekkende gasten ontmoetten en tips uitwisselden.

Boodschappen voor ontbijt, lunch en diner deden we in de supermarkten ( Bonus is goedkoopst), door het kunnen gebruiken van de uitgeruste keukens was het ontbijt en diner geen probleem. En ook in IJsland heb je snackbars voor een betaalbare warme hap.


Door onze keuzes is onze trip heel betaalbaar gebleven, we hebben genoten van IJsland !


Wil je gebruik maken van mijn ervaring met deze IJsland reis? Ook wanneer je meer voelt voor luxere accommodatie regel ik het graag voor je !
14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page